parametr
whatnot: wyznacz k dla którego dziedziną funkcji f(x) = √(1−k2)x2 + (k−1)x +1 jest zbiór liczb
rzeczywistych.
20 mar 19:51
5-latek: 1. 1−k2>0 2 Δ≤0 rozwiaz te dwa warunki
20 mar 19:53
whatnot: tak sie zastanawialem wlasnie, a nie wystarczyłoby ze 1−k2 różne od zera i Δ≤0?
20 mar 19:58
Metis: Wystarczyłoby
20 mar 20:02
Metis: Z resztą warunek: x≠0 jest koniecznym skoro Δ≤0.
20 mar 20:07
whatnot: no tak, ale jest jeszcze z drugiej strony tez to, ze wyraenie pod pierwiastkiem musi byc
dodatnie, co wskazywałoby na dodatni współczynnik a xd
20 mar 20:14
5-latek: ale √0= 0 czyli istnieje
20 mar 20:16
Mila:

1) 1−k
2=0⇔k=1 lub k=−1
wtedy :
dla k=1
f(x)=
√(1−1)x2+(1−1)x+1=
√1 =1 dla każdego x∊R
dla k=−1
f(x)=
√(1−1)x2−2x+1=
√−2x+1
| | 1 | |
wyrażenie −2x+1 przyjmuje wartości ujemne i f(x) jest określona tylko dla x≤ |
| |
| | 2 | |
2) (1−k
2)>0 i Δ≤0 oznacza, że f(x) przyjmuje tylko wartości nieujemne .
Przykładowe wykresy funkcji podpierwiastkowej .
20 mar 20:54
Metis: Dobrze, że czuwasz
20 mar 21:03