prosze o pomoc
xjusta: Znajdź wzór funkcji homograficznej jeśli wiadomo, że równania jej asymptot są równe
odpowiednio: pionowa x = −2, pozioma y = 3 oraz do wykresu funkcji należy punkt o
współrzędnych (1,2).
20 mar 19:29
20 mar 19:31
5-latek: Ogolny wzor funkcji homograficznej w postaci kanonicznej jest jaki?
20 mar 19:32
xjusta: tego nie zbroje sama
20 mar 19:37
Janek191:
Wstaw 1 za x oraz 2 za y i oblicz a .
20 mar 19:38
xjusta: a wyszło mi 1/3
20 mar 19:41
20 mar 19:55
Janek191:
Dokończ
20 mar 19:55
5-latek: czyli co robimy ?
Z usmiechem na twarzy wracamy do podstawowki

Bez obliczania tego
| | a | |
Zeby po lewej dostac 2 to wyrazenie |
| musi byc rowne (−1) bo (−1)+3=2 a to |
| | 1+2 | |
| | −3 | |
bedzie dla a=−3 bo |
| =−1 |
| | 3 | |
| | 1 | |
Podstaw swoje a= |
| i zobacz co wyjdzie |
| | 3 | |
20 mar 20:01
5-latek: Nie chce sie powtarzac ale uczen liceum powinien takie obliczenia robic w pamieci
20 mar 20:06