f. kwadratowa
mikejjla: I kolejne zadanko

. Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru m przynajmniej jedno z równań:
x
2 + 2x + m = 0 oraz x
2 + (m+1)x + 1 = 0 m rozwiązanie.
Czy w tym zadaniu wystarczy wykazać, że delta przynajmniej jednego z tych równań jest większa
lub równa 0 ?
20 mar 18:48
5-latek: Wydaje mi sie ze tak
20 mar 18:56
stonoga: dokładnie, przy dowolnym parametrze m równanie jeśli ma Δ > 0 to to równanie ma dokładnie dwa
rozwiązania rzeczywiste
Δ=0 to równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste
Δ<0 to równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych
20 mar 18:59
Godzio:
Policz delte dwóch warunków i nałóż warunki ≥ 0. Oba zbiory rozwiązań nierówności powinny
sumować się do zbioru liczb rzeczywistych
20 mar 19:07
mikejjla: okej, dziękuję za podpowiedzi
20 mar 19:12