Wyznacz kąty ostre tego trójkąta.
Weronika: | | sinα | | √3 | |
W trójkącie prostokątnym o kącie ostrym α, |
| = |
| . Wyznacz kąty ostre tego |
| | tgα | | 2 | |
trójkąta.
20 mar 17:25
5-latek: napisz czemu jest rowny tgα ogolnie
20 mar 17:37
20 mar 17:38
5-latek: jest to stosunek dwoch funkcji trygonometrycznych . jakich ?
20 mar 17:40
stonoga: czyli mamy kąt prosty = 90o, α=30o i teraz trzeci kąt to: 180o−(30o+90o)=60o
20 mar 17:40
5-latek: W trojkacie prostokatnym suma dwoch kątow ostrych wynosi 90 stponi wiec drugi kąt ostry wynosi
90−30= ........ stopni
20 mar 17:52