współrzedne całkowite
Paulina : Udowodnij, że jedynym punktem o obu współrzędnych całkowitych, należacym do krzywej o równaniu
y=√2x2−8√2x+16√2−2 jest punkt P=(4,2)
20 mar 17:17
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
jak widzisz punkt P=(4,2) nie nalezy do wykresu tej funkcji
jesli chcesz sprawdzic to wykonaj obliczenia
2=
√2*4
2−8
√2*4+16
√2−2
20 mar 17:31
Paulina : przepraszam, w treści jest P=(4,−2)

taki efekt robienia matematyki w piątek wieczorem
20 mar 17:40
5-latek: Sprawa ogolnie przdstawia sie tak ;
jesli dany punkt nalezy do wykresu funkcji oznacza to ze wspolrzedne danego punktu spelniaja
to rownanie
czyli do rownania funkcji za y podstawiasz wspolrzedna ykowa punktu a za x wspolrzedna
xowa punktu
Wiec sprawdz czy to prawda
−2= 2*√2*42−8√2*4+16√2−2 jesli tak to ten punkt jest jednyn z takich punktow o
calkowitych wspolrzednych (ale nie jedynym
Popatrz na wykres i zobacz z eto rownanie spelnia rpwniez punkt o wspolrzednych (2,4) i punkt
o wspolrzednych (6,4)
20 mar 17:49
Paulina : rzeczywiście, czyli zadanie jest źle sformułowane ?
20 mar 17:55
5-latek: Jesli taka tresc to zle ale Ty masz zbadac czy ten punkt nalezy do wykresu tej funkcji
Zrobilas juz to?
20 mar 17:57
Paulina : daje nam coś zapisanie równia w postaci √2(x−4)2−2 ?
20 mar 17:58
Paulina : po podstawieniu wychodzi, że należy
20 mar 17:59
5-latek: Post 17:58 to ladnie zapisany wzor tej funkcji w postaci kanonicznej
Oczywiscie ze da
−2= √2(4−4)2−2
20 mar 18:06
Paulina : i wtedy chyba juz widoczne jest ze całowiete współrzedne beda tylko gdy x=4, tak?
20 mar 18:08
5-latek: tak
Ale mala uwaga :
Punkt posiada dwie wspolrzedne Wiec punkt P=(4,−2) jest punktem o obu wspolrzednych
calkowitych
Zle odczytalem z tamtego wykresu punkty
zamiast (6,3) to (6,4) i zamiast (2,3) to (2,4)
teraz jak policzylem np czy punkt A=(6,3) nalezy to 3= √2(6−4)2−2 to 3=4√2−2 a to
nie jest prawda
Wiec na tamtym wykresie byla za mala rozdzielczosc i wprowadzila w blad .
wiec Tresc zadania jest OK .
20 mar 18:25
5-latek: Czas zmienic okulary
20 mar 18:27
Paulina: Ale zadanie wyszlo, dziekuje
21 mar 09:32