ciągi w funkcji wykładniczej...
Fela57: Dla pewnej wartości x liczby 111 + 4x , 2x−1 , 16x−13 są kolejnymi początkowymi
wyrazami nieskończonego ciągu geaom. (an)
1) wyznacz x
2) Napisz wyraz ogólny ciągu an
20 mar 15:06
J:
| | 16x − 13 | |
(2x−1)2 = |
| ... zamień na podstawę 2 i podstaw: t = 2x i t > 0 |
| | 11 + 4x | |
20 mar 15:08
Fela57: 16 do x jak sie ma do t ?
21 mar 16:54
Janek191:
16 = 24
16x = (24}x = 24x = (2x)4
21 mar 16:56
Fela57: wyszło mi równaniwe :
9t
3 +t
2−11t+13=0
tak ma być? nie ogarniam kompletnie...
22 mar 12:29