obliczyć całkę
dizz:
0 ∫ e4lnxxdx Obliczyć całkę oznaczoną od 0 do e4
20 mar 14:24
J:
dobre granice ?
20 mar 14:31
dizz: dobre. całka niewłaściwa, sorry
20 mar 14:38
J:
| | lnx | | 1 | | e4 | |
= e4∫ |
| dx = .. lnx = t , |
| dx = dt ... = e4∫tdt = |
| t2 + C = |
| | x | | x | | 2 | |
| | e4 | |
|
| ln2x + C ... i liczysz w granicach |
| | 2 | |
20 mar 14:43
dizz: limE→0+ [8−12(lnE)2]
20 mar 14:46
dizz: ma wyjść −∞?
20 mar 14:54
J:
na to wychodzi
20 mar 15:04
dizz: no to git
20 mar 15:35
mario: Wcześniej był błąd: Całka wychodzi bowiem:
12t2 w granicach od 0 do e4
Wtedy:
lima→o (12e8−12a2)=−∞
20 mar 23:36
mario: Sorry, oczywiście ostatni wpis powinien być:
lima→o (12lne8−12lna)=−∞
20 mar 23:39