Rozwiąż równanie wykładniczne
Fela57: Pomoże ktoś?
proooszę

Rozwiąż równanie:
2
2+ x−3x −5*(
12)
2+3−xx=11
20 mar 14:24
Qulka:
4•2
x−3x− 5/4 • 2
x−3x = 11
2
x−3x = 11 / (11/4) = 4
x−3=2x
x=−3
20 mar 14:41
===:
22+x−3x−5*2−2+x−3x=11
4*2x−3x−1,25*2x−3x=11
2x−3x=4 itd
20 mar 14:42
Fela57: dzięki wielkie
20 mar 14:50
Qulka: === też w domyśle że 4 = 2
2
20 mar 14:51
Domel: 2
2+x−3x − 5*(0,5)
2+3−xx = 11
4*2
x−3x − 5*0,25*(0,5)
3−xx = 11
4*2
x−3x − 1,25*(2
−1)
3−xx = 11
4*2
x−3x − 1,25*2
−3−xx = 11
4*2
x−3x − 1,25*2
x−3x = 11
2,75*2
x−3x = 11
2
x−3x = 4
2
x−3x = 2
2
a dalej to

bajka
20 mar 14:56