zbiór liczb
geometrykz: z góry przepraszam, że wstawiam jako zdjęcie, ale pisałbym to chyba ze 20 minut
http://postimg.org/image/4fqwa6ye5/
czy może mi ktoś powiedzieć gdzie robię błąd?
czy omega i moc zbioru A jest dobrze wyznaczona?
| | | | | | | | | |
tzn |Ω|= | oraz |A|= | * | * | <−−− pierwsze wyrażenie to ilość wyrazów |
| | | | | |
ze zbioru, gdzie drugie to wyraz przeciwny do tego wyrazu ze zbioru, a trzecie wyrażenie to
wylosowanie zera, które jest konieczne dla tego warunku;
z góry dziękuję
20 mar 13:24
Qulka: trzeba bylo skrócić 2n+1 z 4n+2 i zostaje kwadratowe
20 mar 13:33
Qulka: W A ilość wyrazów jest 2 razy większa
20 mar 13:44
geometrykz: Qulka, dlaczego w A jest dwa razy większa ilość wyrazów?
20 mar 13:46
geometrykz: | | | | | |
w sensie zamiast | , to | , bo mogłem wybrać np. −5 albo 5 i w zależności od tego czy |
| | | |
wylosowałem −5, to wybieram 5 lub gdy 5 to wybieram −5, dobrze rozumiem?
20 mar 13:47
Qulka: w sensie zamiast 2n+1 masz 4n+2 bo możesz wybrać dowolną + lub − i potem do niej przeciwną
20 mar 13:49
Qulka: ale to i tak nie daje wyniku w N
20 mar 13:50
Qulka: ponieważ masz wzór 2n+1 więc dla n=1 to jest 3 trzeba przeliczyć ilość elementów
20 mar 14:08
geometrykz: teraz rozumiem.
20 mar 14:20
Qulka: może weźmy ilość liczb jako 2k+1 wtedy
A = k
| | 3 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | (2k−1)(2k+1) | | 133 | |
stąd k=10
zatem ostatnia liczba to ±19 =± 2n+1 czyli n= 9
20 mar 14:23