trzecie
monia7625: log3(2x+1)=−1
20 mar 12:07
J:
3x + 1 = 3−1
20 mar 12:15
J:
2x + 1 = 3−1
20 mar 12:15
Janek191:
2 x + 1 > 0 ⇒ 2 x > − 1 ⇒ x > − 0,5
log
3 ( 2 x + 1) = − 1 ⇔ 3
−1 = 2 x + 1
Dokończ
20 mar 12:16
5-latek: Czesc
J 
Plus zalozenie co do liczby logarytmowanej
20 mar 12:17
monia7625: x=−14
20 mar 12:21
J:
nie ..
20 mar 12:24
monia7625: to ja już nie wiem
20 mar 12:27
J:
pokaż obliczenia
20 mar 12:28
Janek191:
Podstawówka się kłania !
20 mar 12:29
5-latek: Wobec tego pytanie ?
czy logarytmy sa w szkole podstawowej lub w gimnzazjum ?
Jesli nie to moze w liceum ?
To dlazcego uczen liceum nie umie rozwiazywac rownan z jedna niewiadoma ([Z[To ja juz nie wiem
]] (
20 mar 12:34
Janek191:
Ja też nie wiem
20 mar 12:36
monia7625: 2x+1=12
2x=12−1
2x=−12
x=−14
20 mar 12:38
Janek191:
Przecież było
| | 1 | |
2 x + 1 = |
|  !  |
| | 3 | |
20 mar 12:39
5-latek: | | 1 | |
NO to wstaw za x=− |
| do rownania i zobacz czy otrzyamsz prawdziwa rownosc . |
| | 4 | |
20 mar 12:41
monia7625: właśnie zauważyłam
w takim razie x=−13
20 mar 12:41
J:
OK
20 mar 12:42
20 mar 12:42
monia7625: o dzięki niebiosa
20 mar 12:45
5-latek: To w takim razie pytanie do absolwentki liceum
moni (tak napisals ze skonczylas juz
liceum tylko pomagasz
| | 1 | |
Dlaczego ma byc 2x+1= |
| skoro z rownania mamy 2x+1=3−1? |
| | 3 | |
Oraz z czego to rownanie 2x+1=3
−1 wynika ?
Skoro chcesz pomagac to nalezy to komu pomagasz wyjasnic
20 mar 12:45
5-latek: Pewnie nie doczekam sie odpowiedzi bo masz rozwiazanie i jestes w siodmym niebie
Prawda ?
20 mar 12:52
monia7625: liczby do potęgi ujemnej zawsze zapisujemy w ułamku dodatnim i w mianowniku piszemy
wartość tej liczby mnożąc przez potęgę,dobrze to rozumiem?
np 3−1=13
3−2=16
20 mar 12:53
20 mar 12:54
5-latek: Po piewszse nie bredzic (przeciez jestes uczniem liceum i pewnie bedziesz pisac mature
Po drugie jest wzor
| | 1 | | 1 | |
a−n= |
| to np 3−2= |
| = ile |
| | an | | 32 | |
20 mar 12:55
monia7625: 19
20 mar 12:57
5-latek: 32≠ 2*3
20 mar 12:57
monia7625:
20 mar 12:58
5-latek: Pokazuje CI to nie dla wlasnej satysfacji tylko dlatego zebys sobie uswiadomila jakie masz
braki w rachunkach
20 mar 13:00
5-latek: Teraz odpowiedz na moje drugie pytanie z godz 12:45 (z czego to rownanie wynika ?
20 mar 13:01
monia7625:
20 mar 13:21
5-latek: No to rozwiaz takie rownanie log5+x(2x2+3x−5}=3
napisz tylko same rownanie do rozwiazania i napisz dlaczego takie rownanie a nie inne z
zalozeniami
20 mar 13:25
5-latek: Zapozanj sie dokladnie z definicja logarytmu .
na razie .
20 mar 13:35
monia7625: 2x2+3x−5=(5+x)3
20 mar 13:35
5-latek: Przyklad pisalem z glowy
Brakuje zalozen (a moze sie zdarzyc z erozwiaznia nie beda nalezec do dziedziny rozwiazan
czyli wynika to wprost z definicji logarytmu
20 mar 13:42