Oblicz iloraz
Ka: Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 2, a szósty wynosi 54. Oblicz iloraz tego ciągu.
20 mar 11:12
Janek191:
Wzór : an = a1*qn −1
20 mar 11:13
J:
a3 = a1*q2
a6 = a1*q5 ... i oblicz : q
20 mar 11:14
Ka: skąd wziąć a1?
20 mar 11:14
J:
"oblicz iloraz"
20 mar 11:15
J:
podziel układ stronami ....a1 "zniknie"
20 mar 11:15
Qulka:

albo od razu
2•q•q•q=54
q=3
20 mar 11:41
Qulka: te pomarańczowe to sprawdzenie po policzeniu q
20 mar 11:42
Qulka: jakby koniecznie chciał/a a
1
20 mar 11:44
Qulka: tak w ogóle to chyba matura bydgoszcz 2013 czy 2014
20 mar 11:45
J:
na pewno będzie chciał/a
20 mar 11:45