??
monia7625: znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji y=2x2−4x+6 w przedziale x∊<−1;4>
20 mar 10:33
J:
sprawdź, czy w podanym przedziale funkcja ma ekstremum i jesli tak to policz: f(xw),f(−1),(f4)
i wybierz skrajne warości
20 mar 10:46
monia7625: ja te zadania robiłam ponad 10 lat temu,pomagam komuś teraz i nie wiem kompletnie o co
chodzi
20 mar 11:01
J:
a co robi osoba, której pomagasz ?
20 mar 11:02
Qulka: wstaw za x −1 policz y
potem wstaw 4 policz y
| | −b | | 4 | |
potem znajdź wierzchołek p= |
| = |
| = 1 zawiera się w przedziale |
| | 2a | | 2•2 | |
więc wstaw za x 1 i policz y
i wybierz największy i najmniejszy y
20 mar 11:04
monia7625: pracuje, uczy się,wychowuje dzieci a w tej chwili leży rozłożona chorobą
20 mar 11:05
J:
to zastosuj wskazówki Qulki
20 mar 11:06
Janek191:
| | −b | |
p = xw = |
| = U[4}{4} = 1 ∊ < − 1, 4 > |
| | 2a | |
a = 2 > 0
więc
y
min = q = y
w = f(1) = 2*1 − 4*1 + 6 = 4
y
max = f( 4) = 2*16 − 4*4 + 6 = 22
20 mar 11:08
monia7625: dziekuje
20 mar 11:22