Zadanie z prawdopodobieństwa
Matma: Niech X oraz Y będą niezależnymi zmiennymi losowymi, takimi że E(X)=4 , D2(X)=3 , E(Y)=3,
D2(Y)=1 . Obliczyć E(Z) oraz D2(Z), gdzie Z = 2*X − 3*Y+4 .
20 mar 09:41
Godzio:
E(Z) = 2EX − 3EY + 4
D2Z = 4D2X + 9D2Y (z niezależności) podstaw i wyliczaj
20 mar 10:02
Matma: dzięki!
20 mar 10:20
Matma: ale jeszcze pytanie. z jakiej niezależności to wynika?
20 mar 10:20
Matma: bo za bardzo nie wiem jak obliczyłeś D2Z ...
20 mar 10:52
Godzio:
D2(aX + b) = a2 * D2X
Jeżeli X i Y są niezależne to D2(X + Y) = D2X + D2Y (w ogólnym przypadku to nie zachodzi)
20 mar 10:54
Qulka: D2(aX±bY±c) = a2 D2(X) +b2 D2(Y)
20 mar 10:54
Matma: ale skąd się wziłęo 4D2X + 9D2Y ?
20 mar 11:00
Matma: aaa dobra już widze, dzięki!
20 mar 11:01
ktoś z informatyki z AM: Miałem to na pierwszym roku. Banał − nawet tego się uczyć nie musisz, zostało nas dwadzieścia
ludzi i wykładowca błagał na kolanach żebyśmy dalej studiowali. Dramat.
20 mar 11:03