Wyznacz wartość parametru m
ella: Wyznacz tę wartość parametru m, aby proste l1 l2 były równoległe, jeśli l1:y = 2(k2 −4)x +5 −
k,
l2:y = (k−2)x + 7
20 mar 08:56
J:
Warunek: 2(k2− 4) = k − 2
20 mar 08:57
J:
parametrem jest k , a nie m
20 mar 08:58
ella: Właśnie to wiem, ale jak obliczyć k? Rozbić nawias na (k−2)(k+2) ? czy przenosić wszystko na
jedną stronę?
20 mar 09:05
J:
2(k2−4) − (k − 2) = 0 ... i rozwiąż to równanie kwadratowe ( np. rozkładając na czynniki )
20 mar 09:08
ella: Okej, dzięki wielkie
20 mar 09:09