PK
Ala: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość 10 cm , a kąt między
krawędzią boczną ostrosłupa i przekątną jego podstawy wynosi 450. Oblicz pole powierzchni i
objętość tego ostrosłupa . Sporządź rysunek.
20 mar 08:26
J:

x − połowa przekątnej podstawy
H
2 + x
2 = (10)
2
oblicz x i H , z zależności: 2x = a
√2 .. wylicz krawędź podstawy: a
20 mar 08:40
Frost:

b=10cm
α=45
o ( mniemam, że nie 450

)
H=5
√2
d
2=200
d>0
d=10
√2
P
p=100
a
2=P
p
a
2=100
a>0
a=10
50+25=h
2
h>0
h=5
√3
P
c=100+2*10*5
√3
P
c=100+100
√3=100(1+
√3)
20 mar 08:48