trapez
pudel i hanecka:
W trapezie ABCD(|AB|>|CD|) przekątna AC jest podzielona w stosunku
| | |OC| | |
takim że |
| =k(O−punkt przecięcia się przekątnych trapezu) |
| | |AC| | |
Policz to k jeśli wiadomo że S
AOD=6,a S
ABCD=25
20 mar 08:21
Frost:

|OC|=k*|AC|
P
ABCD=25
P
AOD=6
20 mar 09:00
Janek191:
| a*h | |
| − pole Δ ACD , a nie pole Δ AOD  |
| 2 | |
20 mar 09:10
Miłosz:
Proust namalował nam piękny rysunek,którego nie powstydziła by
się nawet tablica na katedrze i wypisał dwa niewątpliwie poprawne
| | x | |
wzory.Z tym że jeśli oznaczył |OC|=x to |AC|= |
| .Ale oczywiście |
| | k | |
zadanie pozostało nie rozwiązane.Idąc tym tropem ja bym proponował
rozwiązać na k poniższy układ równań:
| a | |
| =k ⋀ 2SAOD+abSAOD+baSAOD = SABCD |
| a+b | |
20 mar 10:53
Eta:
| | |AO| | |
|AB|>|CD| to trójkąty ABO i CDO są podobne w skali p= |
| |
| | |OC| | |
P
3=P
4=6 i P
3=
√P1*P2 ⇒
P1*P2=36
P(trapezu)=25 ⇒P
1+12+P
2=25 ⇒
P1+P2=13
| | 3 | |
to P1=9 i P2=4 ⇒ p= |
| ⇒ |AO|=3x , |OC|=2x, |AC|=5x, x>0 |
| | 2 | |
20 mar 22:12
Eta:
Pudel z Hanecką coś długo spacerują
21 mar 18:57
pudel i hanecka:
Trzeba sie przewietrzyć.Ale "spasiba" wam wszystkim za pomoc
22 mar 09:07