optymalizacja trapez wpisany w okrąg
Damsel in Distress: Rozpatrujemy wszystkie trapezy, wpisane w okrąg o promieniu 12 w taki sposób, że podstawa
trapezu jest średnicą okręgu. Oblicz długości boków tego z rozpatrywanych trapezów, który ma
największe pole.
Męczę się z tym zadaniem od dłuższego czasu. Nieustannie wychodzi mi we wzorze różnica
pierwiastków.
Podobno wykorzystując przekątną trapezu opartą na średnicy da się ułożyć 3 równania, z których
następnie można wydobyć wysokość, ale tego nie widzę. Albo inaczej, nic konkretnego z tego nie
wychodzi. Bardzo proszę o pomoc.
20 mar 00:26
Qulka:

można 3 Pitgorasy jak koniecznie chcesz
h
2+x
2=c
2
c
2+d
2=24
2
d
2+(24−x)
2=d
2
20 mar 00:39
Qulka: ale chyba szybciej jest jako zmienną wziąć kąt α między c a x
20 mar 00:40
Damsel in Distress: tylko że wówczas musiałabym robić pochodną z funkcji trygonometrycznej, tak jest?
20 mar 00:53
Qulka: pochodne z funkcji trygonometrycznych są bardzo miłe
20 mar 00:54
Qulka:

ale chyba lepszy będzie ten kąt α i wtedy pole
P= (12+12cosα)•12sinα = 144(1+cosα)sinα
20 mar 00:57
Eta:

α=60
o
największe pole ma trapez złożony z trzech trójkątów równobocznych o boku "r"
: P= 3*P(trójkąta równobocznego)
20 mar 00:59
Damsel in Distress: podobno są, z tymże nie ma ich niestety w programie liceum

dlatego, jeżeli byłaby taka możliwość, to prosiłabym o inną wskazówkę
20 mar 01:00
Damsel in Distress: Eta, pewnie jest tak jak mówisz, ale jak do tego dojść?
20 mar 01:01
Eta:
Tak jak radzi
Qulka
P(α)=144(1+cosα)*sinα (cosα)
'= −sinα , (sinα)
'=cosα
P
'(α)= 144(−sinα*sinα+(1+cosα)*cosα)
P
'(α)=0 −sin
2α+cos
2α+cosα=0 ⇒ −1+cos
2α+cos
2α+cosα=0
2cos
'α+cosα−1=0 Δ =9
| | −1+3 | | 1 | | −1−3 | |
cosα= |
| = |
| v cosα= |
| =−1 −−− odrzucamy |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
α= 60o
i dokończ..............
20 mar 01:10
Qulka: jak nie ma w programie to tak ciężko przeczytać że pochodną sinα jest cosα

albo że pochodną cos jest −sin
20 mar 01:10
Damsel in Distress: Kurczę nie jest to trudne, ale nie o to chodzi. Po prostu chcę to rozwiązać innym sposobem,
ponieważ wg nauczyciela się da. W każdym bądź razie i tak dziękuje za pomoc
20 mar 01:16
Qulka: da się ..tylko muszę sobie przypomnieć, bo te kąty są tak wygodne że już nie pamiętam jak
rozwiązywałam kiedyś
20 mar 01:17
Qulka: i będą wtedy pierwiastki

P=(24−x)•h oraz h
2+(12−x)
2 = 12
2
więc
P=(24−x)•
√24x−x2 i pochodna
20 mar 01:21