matematykaszkolna.pl
Pytanie z wytrzymałości materiałów shaddy: Przepraszam za umieszczenie pytania z WM na forum matematycznym, ale pewien kapryśny pan może jutro koleżance i mi sprezentować powtarzanie przedmiotu, więc piszę to na wielu forach. Pytanie dotyczy statycznej próby rozciągania okrągłych (S=πd02/4) próbek metalowych. Niedawno wyrzucona z zajęć koleżanka otrzymała następujące dane: L0=10d0 i na podstawie tego miała wyznaczyć pole pow. przekroju poprzecznego próbki S0, gdzie L0 to początkowa długość pomiarowa [mm], która dla próbki proporcjonalnej jest obliczana z zależności: L0=kS0 k− wsp. proporcjonalności wynoszący 5,65 lub 11,3. Podstawiając L0=10d0, k wychodzi 11,3, ale co dalej? Jak dokładnie obliczyć S0, nie w funkcji L0?
19 mar 23:58
Qulka: albo zmierzyć L0 albo d0 zależność L0=10d0 nie jest daną a cechą próbek cylindrycznych http://www.wtc.wat.edu.pl/images/dydaktyka/katedra/jozwiak/badania_wytrzymalosciowe.pdf
20 mar 00:18
shaddy: Tak, dziękuję za potwierdzenie, że ten człowiek wymaga rzeczy nierealnej do obliczenia.
20 mar 00:21
kyrtap: jaka uczelnia? emotka
20 mar 00:22
shaddy: PG
20 mar 00:25
Eta: Czego ta nasza Quleczka nie wie? emotka
20 mar 00:26
kyrtap: też robiłem to ćwiczenie ostatnio ale ja przy transformatorze robiłem emotka
20 mar 00:28
Qulka: ten współczynnik proporcjonalności 'k' jest dla próbek które nie są okrągłe emotka
20 mar 00:30
Eta: Czyli nie są "Qulkami"
20 mar 00:30
Qulka: poza tym na wykresach masz wydłużenie ..więc jako jednostkę przyjmujesz np L0 (bo i tak potem przez nią dzielisz)
20 mar 00:32
Qulka: Etuś przy wydłużeniu 10 to raczej zdecydowanie wałeczki a nie kuleczki i w maszynie się tak nie ślizgają
20 mar 00:33
kyrtap: Eta nie czas na spanie?
20 mar 00:40
shaddy: Hmm, żadne źródło nie mówi o tym, że "k" nie dotyczy próbek okrągłych. Co do wykresu − nie wiem, co one mają tu do rzeczy. Może nie sprecyzowałem całości − niczego nie mierzymy wcześniej, to są pytania przy tablicy przed wykonaniem ćwiczenia.
20 mar 00:43
shaddy: W każdym razie dzięki za pomoc i dobranoc, będę jeszcze wałkował temat po chwilce snu
20 mar 00:46
Draghan: PG tak piękna. Jakie szczęście, że ja studiuję na... wait... na PG! Na szczęście ja miałem tylko podstawy wytrzymałości na mechanice technicznej i mam już to za sobą. Ledwo.
20 mar 01:08
Qulka: a ja ponoć mam specjalizację mechanika ale rozciągałam tylko cieniuśkie włókienka ale fakt... jak mnie kiedyś zapytali na egzaminie o coś co przed chwilą odpowiedziałam dodatkowo tak formułując pytanie że w ogóle nie wiedziałam o co chodzi to można zgłupieć emotka a facetowi się wydawało że opuszczając rękę jeszcze pokazuję jakiś przekrój i nie pasowało mu to, wiec mnie tak zamotał emotka
20 mar 01:16
Qulka: L0=10d0 to "stała cecha"
 2 
L0=11,3S to też stałe dla takiego wydłużenia jak powyżej bo to po prostu 10•

π 
mierzy się d0 i potem tę odpowiednio długą L0 maluje w postaci kresek na tych "wałeczkach" więc albo miała podać ten wzorek z k w drugą stronę S=0,007854L02 albo normalny wzór ze średnicą S=0,7854 d02
20 mar 01:33