Pytanie z wytrzymałości materiałów
shaddy: Przepraszam za umieszczenie pytania z WM na forum matematycznym, ale pewien kapryśny pan może
jutro koleżance i mi sprezentować powtarzanie przedmiotu, więc piszę to na wielu forach.
Pytanie dotyczy statycznej próby rozciągania okrągłych (S=πd02/4) próbek metalowych. Niedawno
wyrzucona z zajęć koleżanka otrzymała następujące dane:
L0=10d0
i na podstawie tego miała wyznaczyć pole pow. przekroju poprzecznego próbki S0, gdzie L0 to
początkowa długość pomiarowa [mm], która dla próbki proporcjonalnej jest obliczana z
zależności:
L0=k√S0
k− wsp. proporcjonalności wynoszący 5,65 lub 11,3. Podstawiając L0=10d0, k wychodzi 11,3, ale
co dalej? Jak dokładnie obliczyć S0, nie w funkcji L0?
19 mar 23:58
20 mar 00:18
shaddy: Tak, dziękuję za potwierdzenie, że ten człowiek wymaga rzeczy nierealnej do obliczenia.
20 mar 00:21
kyrtap: jaka uczelnia?
20 mar 00:22
shaddy: PG
20 mar 00:25
Eta:
Czego ta nasza
Quleczka nie wie?
20 mar 00:26
kyrtap: też robiłem to ćwiczenie ostatnio ale ja przy transformatorze robiłem
20 mar 00:28
Qulka: ten współczynnik proporcjonalności 'k' jest dla próbek które nie są okrągłe
20 mar 00:30
Eta:
Czyli nie są "Qulkami"
20 mar 00:30
Qulka: poza tym na wykresach masz wydłużenie ..więc jako jednostkę przyjmujesz np L0 (bo i tak potem
przez nią dzielisz)
20 mar 00:32
Qulka: Etuś przy wydłużeniu 10 to raczej zdecydowanie wałeczki a nie kuleczki

i w maszynie się
tak nie ślizgają
20 mar 00:33
kyrtap: Eta nie czas na spanie?
20 mar 00:40
shaddy: Hmm, żadne źródło nie mówi o tym, że "k" nie dotyczy próbek okrągłych. Co do wykresu − nie
wiem, co one mają tu do rzeczy. Może nie sprecyzowałem całości − niczego nie mierzymy
wcześniej, to są pytania przy tablicy przed wykonaniem ćwiczenia.
20 mar 00:43
shaddy: W każdym razie dzięki za pomoc i dobranoc, będę jeszcze wałkował temat po chwilce snu
20 mar 00:46
Draghan: PG tak piękna.

Jakie szczęście, że ja studiuję na... wait... na PG!

Na szczęście ja miałem tylko podstawy wytrzymałości na mechanice technicznej i mam już to za
sobą.

Ledwo.
20 mar 01:08
Qulka: a ja ponoć mam specjalizację mechanika

ale rozciągałam tylko cieniuśkie włókienka

ale
fakt... jak mnie kiedyś zapytali na egzaminie o coś co przed chwilą odpowiedziałam dodatkowo
tak formułując pytanie że w ogóle nie wiedziałam o co chodzi to można zgłupieć

a facetowi
się wydawało że opuszczając rękę jeszcze pokazuję jakiś przekrój i nie pasowało mu to, wiec
mnie tak zamotał
20 mar 01:16
Qulka:
L
0=10d
0 to "stała cecha"
| | 2 | |
L0=11,3√S to też stałe dla takiego wydłużenia jak powyżej bo to po prostu 10• |
| |
| | √π | |
mierzy się d
0 i potem tę odpowiednio długą L
0 maluje w postaci kresek na tych "wałeczkach"
więc albo miała podać ten wzorek z k w drugą stronę S=0,007854L
02
albo normalny wzór ze średnicą S=0,7854 d
02
20 mar 01:33