geometria
Geometrykz: W trójkącie ABC, w którym A(−2, −2) oraz B(4,4), kąt przy wierzchołku B jest rozwarty. Bok AC
zawiera się w prostej k:x−3y−4=0.
Środek okręgu opisanego na trójkącie ABC znajduje się w odległości
√10 od boku AC. Wyznacz
równanie tego okręgu.
mam:
prostopadła do k − l: y= −3x+b
zgaduję, że do tej prostopadłej należy środek okręgu, w odległości
√10 o prostej k − dobrze
mówię?
proszę o minimalną wskazówkę, nie chcę odpowiedzi − tylko lekką podpowiedź, nie chcę
odpowiedzi/całego rozwiązania.
19 mar 22:48
geometrykz: to chociaż odpowiedź na pytanie
19 mar 23:09
Eta:
Podpowiedź

środek okręgu opisanego na tym trójkącie leży poniżej prostej AC( bo trójkąt rozwartokątny)
symetralne boków AB i AC wyznaczają środek okręgu S(x,y) i R
2= |AS|
2
1/napisz równanie symetralnej boku AB
2/ skorzystaj z odległości punktu S od prostej AC −− otrzymasz równanie prostej na której
leży punkt S ( uwzględnij tę prostą,która leży pod prostą AC
3/ rozwiąż układ równań prostych 1/ i 2/ otrzymasz S(...., ...)
4/ R
2=|AS|
2=....
5/ napisz równanie tego okręgu .......
Powodzenia
19 mar 23:45
Qulka:

znów nie zmieściło mi się
19 mar 23:50
Eta:
I zgadza się
Quleczko
o: (x+3)2+(y−5)2=50
20 mar 00:08
geometrykz: o kurczę, wybaczcie mi, proszę, nieobecność. już się biorę

!
20 mar 00:33
geometrykz: (x−5)
2+(y+3)
2=50

dzięki!
20 mar 00:37
Eta:
Jasne

u mnie wkradł się chochlik ( sorry)
o: (x−5)
3=2+(y+3)
2=50
20 mar 01:02
Eta:
I znów chochlik wrrr
o: (x−5)2+(y+3)2=50
20 mar 01:03