Oblicz prawdopodobieństwo, że równanie x^2+ax+a=0 ma rozwiązanie.
#desperat: Hejka proszę o pomoc
a jest losowo wybranym punktem przedziały <−5,5>. Oblicz prawdopodobieństwo, że równanie
x
2+ax+a=0 ma rozwiązanie.
wiem że skoro ma rozwiązanie to Δ ≥0, tak więc a ∊<−5, 0>u<4,5>, uwzględniając już przedział a
i nie mam pojęcia jak dalej policzyć prawdopodobięństwo
Janek191:
Ω = < − 5, 5 >
I Ω I = 5 − (−5) = 10
Δ = a
2 − 4a = a*( a − 4) ≥ 0 ⇔ a ≤ 0 lub a ≥ 4
więc
A = Ω∩ [ ( −
∞ , 0 > ∪ < 4 , +
∞ ) ] = < 5, 0 > ∪ < 4, 5>
I A I = 5 + 1 = 6
zatem
====================