matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
anna909:
1
1
Udowodnij, że jeżeli x
2
+
jest liczbą całkowitą, to również x
4
+
jest liczbą
x
2
x
4
całkowitą
19 mar 22:17
anna909:
proszę o pomoc
19 mar 22:25
pigor:
... ,
1
1
1
1
x
2
+
∊ C ⇒ x
4
+
= x
4
+2x
2
*
+
−2 =
x
2
x
4
x
2
x
4
1
= (x
2
+
)
2
−2 ∊ C, c.n.u. ...
x
2
19 mar 22:43