sprawdź ktoś
gość: Jeśli w tym przykładzie wyjdzie takie coś, to trzeba usunąć niewymierność z mianownika, czy
wystarczy podzielić? 2x3−4x2−6x+12
....
x=2 U √2x=√6 U √2x=√−6
19 mar 21:41
Metis: W tym przykładzie?
19 mar 21:47
5-latek: | | √6 | |
Nie liczylem ale √2x=√6 to x= |
| = przeciez to widac =√3 bez zadnego usuwania |
| | √2 | |
niewymiernosci
a to
√−6(jaka jest definicja pierwiastka algebraicznego ?
jesli juz to −
√6 bo ?
19 mar 21:50
gość: Tak, w tym przykładzie.
5−latek, faktycznie, mój błąd
19 mar 21:54
5-latek: To sa takie niuanse na ktore nalezy zwracac uwage
19 mar 21:59