.
Norberto: | sin(90−α)*tg132*cos312 | |
| |
| cos(180+α)sin222*ctg48 | |
Ale jak obliczyć takie liczby jak 48,312 ?
19 mar 21:03
5-latek: ctg48 nalezy do 1 cwairtji wiec go nie redukujesz
natomiast zrob redukcje tg132 do kata 1 cwaiartki i zobacz co dostaniesz
cos312o= albo = cos(360−48)= zobacz na wzory
albo cos(270+42)=
sin 222= sin(180+44)= ...
sin(90−x)= cosx
cos(180+x)= zobacz soobie na wzory
19 mar 21:11
Mariusz: cos(48)=cos(30+18)
sin(18) możesz obliczyć albo geometrycznie albo algebraicznie ,
cos(18) z jedynki trygonometrycznej
Jeśli argument w stopniach jest podzielny przez 3 to funkcje trygonometryczne da się ładnie
zapisać
20 mar 12:47
J:
na czym polega geometryczna metoda obliczania sin180 ?
20 mar 12:53
5-latek:

No np na tym
jesli przyjmiemy za ramie poczatkowe kąta promien dzielacy na polowy bok n−kata foremnego
| | an | | pi | |
wpisanego w kolo o promieniu R=1 to wowczas |
| bedzie linia sinusa kąta |
| |
| | 2 | | n | |
| | pi | | an | |
wiec sin |
| = |
| gdzie an to bok wielokąta foremnego |
| | n | | 2 | |
| | √5−1 | |
a10= |
| (to wiemy lub przynajmnie powinnismy znac z geometrii |
| | 2 | |
20 mar 13:20