Bodzio: x3 - x2 - 17x - 15 = (x-5) (x+3) (x+1)
Co autor tej strony zrobił z podanym wyżej wielomianem że po rozłożeniu go na czynniki
wyszło mu to co widać wyżej?
Prosze o łopatologiczne wytłumaczenie tego krok po kroku.
22 paź 20:27
BlackLady: rozklad wielomianu na czynniki:
szukamy takiej liczby zeby ten wielomian byl rowny 0
tutaj jest to -1, a wiec
W(-1)=0
najlepiej zrobic to schematem Hornera, czyli popularna tabelka:
1 -1 -17 -15
-1 -1 2 15
1 -2 -15 0
W(x)=(x+1)(x2-2x-15)
dalej rozkładamy drugi czynnik, jest to równanie kwadratowe a wiec obliczmy delte
x2-2x-15 = 0
Δ=4+60=64
√Δ=√64=8
x1=(2+8)/2=5
x2=(2-8)/2=-3
i stad wynika ze
]W(x)=(x+1)(x-5)(x+3)
22 paź 21:42