Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie ma jedno rozwiązanie
mch: Polecenie brzmiało : wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie ma jedno
rozwiązanie
25x+2m*5x+3m+4=0 x∊R
Naturalnie podstawiam t=5x
Rozwiązuje równanie kwadratowe t2+2mt+3m+4
Wychodzi m1 = 9 i m2=−11
i tutaj już nie jestem pewien podstawiam do równania wychodzi odpowiednio t2+18t+31 oraz
t2+22t−29
Nie rozumiem dlaczego muszą być przypadki : "Równanie wykładnicze ma dokładnie jedno
rozwiązanie tylko wtedy,gdy równanie kwadratowe ma dokładnie jedno rozwiązanie dodatnie albo
ma dwa rozwiązania różnych znaków albo ma dwa rozwiązania z których jedno jest dodatnie a
drugie równe zero"
19 mar 20:52
===:
smotrit w knigu ... widit figu −
19 mar 21:02
===:
robisz podstawienie .... rób założenie
5x=t gdzie t>0
Jedno rozwiązanie dla t2+2mt+3m+4=0 gdy Δ=0
4m2−4(3m+4)=0
m2−3m−4=0
Δ1=25 m1=−1 m2=4
19 mar 21:10
Benny: jak robisz podstawienie to musisz pamiętać, że t>0
tutaj musisz parę przypadków rozpatrzyć, "a" jest dodatnie, więc nie tak dużo np. t1>0 t2<0
do tego warunki
porysuje sobie wykresy i pozaznaczaj wszystkie możliwości
19 mar 21:10
mch: ===: tak,pomyliłem się przy obliczaniu m
ale głównie chodziło o te 3 przypadki dlaczego np jeden zero drugi dodatni czy dwa różnych.
| | 4 | |
rozwiązanie jest m∊(−∞,− |
| )∪{−1} |
| | 3 | |
19 mar 21:22
zuza: Odświeżam temat

Skąd takie rozwiązanie ? Rozumiem wszystko do " m=−1 lub m=4" i co dalej ? Proszę o odp.
12 wrz 21:11
Tadeusz:
... bo to zuza jest tak:
Równanie 25x+2m*5x+3m+4=0 będzie miało jedno rozwiązanie gdy:
a) równanie t2+2mt+3m+4 ma jedno rozwiązanie i to dodatnie
b) ma dwa rozwiązania t1=0 t2>0
c) ma dwa rozwiązania różnych znaków
12 wrz 23:12