Rozwiąż równania
lisek002: Rozwiąż równania (kombinatoryka)
19 mar 20:43
5-latek: Przeciez znasz wzor na symbol Newtona to moze chociaz student zacznie rozwiazywac
19 mar 20:48
Janek191:
b)
| ( n + 2) ! | | n ! | |
| = 5* |
| |
| 4 ! *( n − 2) ! | | 3 !*(n − 3) ! | |
| ( n −2) ! *( n −1)*n *( n +1)*(n +2) | | 5*(n−3)!*(n−2)*(n−1)*n | |
| = |
| |
| 4 ! *( n −2) ! | | 3 !*(n−3)! | |
| ( n +1)*(n +2) | | 5*( n −2) | |
| = |
| |
| 24 | | 6 | |
( n +1)*( n +2) = 20*( n −2)
n
2 + 3 n + 2 = 20n − 40
n
2 − 17 n + 42 = 0
Δ = 121
√Δ = 11
| | 17 − 11 | | 17 + 11 | |
n = |
| = 3 lub n = |
| = 14 |
| | 2 | | 2 | |
========================================
20 mar 09:53