Sprawdzenie
Michał: Prosiłbym o sprawdzenie.
Wykaż, że jeżeli a,b,c spełniają warunek a2 +b2 +c2=ab +ac +bc to a=b=c
Ja zrobiłem tak.
a2 +b2 +c2 −ab −ac −bc=0
a(a−b−c) +b(b−c) +c=0
Równość ta jest równa 0, kiedy a=b=c
19 mar 19:51
Braun:
a2+b2+c2=ab+ac+bc / *2
2a2+2b2+2c2=2ab+2ac+2bc
2a2+2b2+2c2−2ab−2ac−2bc=0
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2=0
a−b=0 i a−c=0 i b−c=0
a=b a=c b=c
Wnioskuj.
19 mar 20:00
Michał: Nierówność ta jest prawdziwa, gdy a=b=c.
bo a−b=a−c=b−c Udowodnione.
A robiąc to tak jak w moim pierwszym poście jest poprawnie ?
19 mar 20:04
Braun:
Nie jest poprawnie. Jest tragicznie bym powiedział. Nie możesz wyciągać wspólnego czynnika
przed nawias jeśli pierwszy nawias jest różny od drugiego.
19 mar 20:06