prac kontralna nr 2
Ala: Zad.1 Wysokość stożka jest równa 8, a tworząca jest nachylona do podstawy pod kątem
30˚.Oblicz objętość tego stożka. Sporządź rysunek.
Zad.2 Obwód podstawy walca ma 20π cm. zaś przekątna przekroju osiowego tworzy z jego podstawą
kąt 30˚. Oblicz pole powierzchni całkowitej walca. Sporządź rysunek.
Zad.3 Ołowiany walec o promieniu 12cm i wysokości 5cm przetopiono na kule o promieniu 3cm. Ile
kul otrzymano.
19 mar 19:38
19 mar 19:44
dero2005:

h = 8
r =
19 mar 20:24
dero2005:

πd = 20π
d =
h =
| | πd2 | |
Pc = |
| + πdh = dπ(d2 + h) = |
| | 2 | |
19 mar 20:29
dero2005:

r = 12
h = 5
V
w = πr
2*h =
R = 3
19 mar 20:32