matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc :(
marta:
Bardzo proszę o pomoc :'( Udowodnij, że jeśli a= 5 +
1
a
, to a
2
= 27 − 1/a
2
19 mar 19:20
Janek191:
1
a = 5 +
a
1
a −
= 5 , podnosimy do kwadratu
a
1
a
2
− 2 +
= 25
a
2
więc
1
a
2
= 27 −
a
2
19 mar 19:34