matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie trygonometryczne
xx2:
8cosx − 2sinx + 1 = 0 jak rozwiązać takie równanie trygonometryczne?
19 mar 19:02
Janek191:
Np. sin
2
x + cos
2
x = 1 ⇒ cos x =
√
1 − sin
2
x
8
√
1 − sin
2
x
= 2 sin x − 1 ; podnosimy do kwadratu
19 mar 19:05