parametry
wiosna: Wyznacz wszystkie wartości parametrów p i q, dla których nierówność:
(x+6)(x−3)(x2+px−2qx+6q)≥0
jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą.
19 mar 18:44
Saizou :
nasze wyrażenie z parametrami musi mieć dokładnie dwa pierwiastki x=−6 i x=3
zatem (x+6)(x−3)=x2+9x−2qx+6q i otrzymasz parametry p,q. Zastanów się dlaczego tak
19 mar 18:48
Saizou : a no i oczywiście warunek o nieśmiertelnej delcie
19 mar 18:49
wiosna: a skad ja mogę wiedzieć?
19 mar 18:52
wiosna: co z tą deltą?
19 mar 18:53
wiosna: a no delta =0
chyba juz wiem
19 mar 18:56
anioł: Δ=0 ma 1 pierwiastek
Δ> 0 ma dwa pierwiastki
19 mar 19:05
wiosna: tak tak
19 mar 19:10
===:
skoro to wyrażenie powstanie z iloczynowej ... to po co warunek Δ
19 mar 19:15