Ciągi
Heathcliff: Iloczyn trzech liczb tworzących ciąg geometryczny wynosi 64. Jeśli pierwszą z nich zwiększymy
od 2, drugą o 1 a trzecią o 18, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wykaż te liczby. Serdecznie
prosze o pomoc
19 mar 18:42
J:
x, y , z
x + y + z =64
2(y+1) = x +2 + z + 18
y2 = x*z
19 mar 18:45
Janek191:
@ J
Iloczyn
19 mar 19:01
Heathcliff: ktoś pomoże? nie mam pojęcia jak sie za to zabrać
19 mar 19:24
Janek191:
J wypisał Ci równania

Ale pierwsze powinno być : x*y*z = 64
Zgaduję:
x = − 2, y = 4 , z = − 8
spr.
− 2 + 2 = 0 4 + 1 = 5 , − 8 + 18 = 10
ok
19 mar 19:31
Heathcliff: takiego sposobu sie nie spodziewałem

ale odpowiedzi sie zgadzają

dziekuje
19 mar 19:35