Funkcja lipschitzowska
BraciaRatujcie: FUNKCJA LIPSCHITZOWSKA
Drogi
PW, jeśli możesz − rzuć okiem

Jak pokazać, że jeśli funkcja jest różniczkowalna i jej pochodna jest ograniczona to funkcja ta
jest lipschitzowska?
I jak znaleźć maksymalną stałą w nierówności:
|f(x)−f(y)| ≤ c * |x−y|
19 mar 18:20
BraciaRatujcie: A, i nie miałem jeszcze twierdzenia Lagrange'a, więc raczej bez niego...
19 mar 18:50
BraciaRatujcie: A nie, jednak może być i z tym twierdzonkiem. Sory za zamieszanie.
19 mar 19:19
up: UP
19 mar 22:47
zombi: f − rózniczkowalna i ciągła odpowiednio na (x,y) i [x,y].
To z tw. Lagrange'a o wartości średniej:
⇔ f(x) − f(y) = (x−y)f'(c) (z zał. o pochodnej ograniczonej)
(x−y)f'(c) ≤ M(x−y), czyli
f(x) − f(y) ≤ M(x−y) − Lipschitz
Tam znaki popoprawiaj.
20 mar 00:15
up: W sumie sam zrobiłem to jeszcze ciut inaczej. Może okazać Ci swoje rozwiązanie tak, abyś ocenił
jego słuszność?
20 mar 00:35
zombi: pokaż
20 mar 00:41
up: Sekunda
20 mar 00:47
BraciaRatujcie: Drobna uwaga − zadaniu mam rozważyć funkcję f : R → R.
W dowodzie skorzystam z tego, że:
Skoro f jest różniczkowalna to f jest ciągła.
Pochodna f' jest ograniczona.
No i oczywiście z tw. Lagrange'a.
Dla dowolnych x, y ∊ R takich, że x < y mamy:
|f(x) − f(y)| = |f'(u) * (x−y)| ≤ | sup {|f'(v)| : v ∊ (x,y)} * (x − y) |
Definiując stałą c jako sup {|f'(v)| : v ∊ (x,y)} mamy:
|f(x) − f(y)| ≤ |c * (x − y)| = c * |x − y|
Dla dowolnych x, y ∊ R; (x < y), czyli na mocy tw. Lagrange'a owa funkcja jest Lipschitzowska.
Ponadto, największe c w nierówności:
|f(x) − f(y) ≤ c * |x − y|
wynosi
max(c) ≥ sup {|f'(v)| : v ∊ R}
Dobrze?
20 mar 00:52