Funkcja z parametrem m
Meteo: Funkcja f jest określona wzorem f(x) = | x2 − 2IxI I. Wyznacz liczbę rozwiązań równania f(x) =
m w zależności od parametru m.
19 mar 18:09
5-latek:

Funkcja y=x
2−2x jest parzysta
wiec aby narysowac wykres funkcji y=x
2−2|x| rysujemy wykres y=x
2−2x dla x>=0 i odbijamy go
symetrycznie wzgledem osi OY (czerwony to y=x
2−2|x|
20 mar 08:02
5-latek:

Teraz zeby dostac wykres y=|x
2−2|x|| na wykres funkcji y=x
2−2|x| nakladamy wartosc
bezwzgledna (zielony wykres
teraz zielony wykres tnij po osi OY prosta y=m i patrz w jakim przedziale jest ile rozwiazan
20 mar 08:07
J:
Cześć

... pięknie
20 mar 08:09
5-latek: Witaj

Bylem wczoraj w pracy (po chorobowym ale chyba zrobilem blad ze poszsedlem.
Zaraz jade do lekarza
20 mar 08:14
J:
no to życzę zdrowia
20 mar 08:14
5-latek: Dziękuję i wzajemnie
20 mar 08:20
Jacek: komentarz do wpisu z 8:02 : "Funkcja y=x2−2x jest parzysta" − chyba powinno być x2−2|x| jest
parzystą funkcją (bez tej wartości bezwzględnej przy 2x nie jest parzystą).
20 mar 09:35
5-latek:

f(x)=x
2−2x
f(x)=f(−x)
f(−x)= (−x)
2−2*(−x) = x
2+2x (czyli jak napisales nie jest to funkcja parzysta
Funkcja parzysta bedzie y=x
2−2|x|
20 mar 12:27
5-latek: Wiec jaki z tego wniosek ?
Rano albo sie idzie do pracy albo
20 mar 12:29