ciągi
Meteo: Liczby a, b i c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny i są jednocześnie w podanej
kolejności pierwszym, trzecim i trzynastym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz te
liczby wiedząc, że ich suma wynosi 62.
19 mar 18:07
Janek191:
a + b + c = 62
a + a q + a q2 = 62
a q − a = 2r
a q2 − a = 12 r
więc
6*( a q − a) =a q2 − a / : a
6 q − 6 = q2 − 1
q2 − 6 q + 5 = 0
( q − 5)*( q − 1) = 0
q = 5 ( bo dla q = 1 byłby ciąg stały )
=====
a + 5 a + 25 a = 62
31 a = 62
a = 2
====
Te liczby, to: 2 , 10, 50.
=================
19 mar 18:37