MATURA
maturzystka: Punkt P należy do odcinka o końcach A(−20,20) i B(60,60).Jeśli 4|BP|=|AB|, to pkt P ma
współrzędne?
Bardzo bym prosiła o pojaśnienie szczególnie momentu ustalania końcowych współrzędnych P
19 mar 18:05
Janek191:

P = ( x , y)
→
BP = [ x − 60, y − 60]
→
BA = [ − 20 − 60 , 20 − 40 ] = [ − 80, − 20 ]
4 * [ x − 60, y − 60 ] = [ − 80 , − 20 ]
[ 4 x − 240, 4y − 240 ] = [ − 80 , − 20 ]
4 x − 240 = − 80 i 4 y − 240 = − 20
4 x = 160 i 4 y = 220
x = 40 i y = 55
P = ( 40, 55 )
===========
19 mar 18:50