matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
martaa:
Dany jest malejacy ciag arytmetyczny o czterech kolejnych wyrazach: 5,5,x,y,−6,5. Wyrazy x iy wynosza?
29 lis 16:06
Godzio:
5,5+y
=x
2
x−6,5
=y
2
5,5+y−2x=0 −13−4y+2x=0 + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −7,5−3y=0 −7,5=3y −2,5=y x=1,5
29 lis 16:20