Rozwiąż równanie
Bartuś: −10x4+5x2+15=0 Obliczyć x
19 mar 17:49
Janek191:
t = x2 > 0 − równanie dwukwadratowe
19 mar 17:51
Bartuś: a dziękuje
19 mar 18:07
Bartuś: Jeżeli x2 wyszedł mi równy −1 to x jest równy 1;−1?
19 mar 18:10
5-latek: No ja ciez nie ......
Uczen liceum nie wie ze nie istnieje kwadrat z liczby ujemnej (gdzie my zyjemy
19 mar 18:22
Janek191:
Nie kwadrat ale pierwiastek z liczby ujemnej ( w ℛ )
19 mar 18:24
Saizou :
5−latek, ale się bulwersujesz
| | 1 | | 1 | | 3 | |
−10[(x2− |
| )2− |
| − |
| ]= |
| | 4 | | 16 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
−10(x2− |
| − |
| )(x2− |
| + |
| )= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √6 | | √6 | |
−10(x− |
| )(x+ |
| )(x2+1) |
| | 2 | | 2 | |
19 mar 18:30