środkowe w trójkącie
skorypa: Środkowe poprowadzone z wierzchołków kątów ostrych trójkąta prostokątnego
mają długości 3 i 4. Oblicz długość przeciwprostokatnej.
Z góry dziękuję

i jeśli sa tu jakieś wlasnosci to proszę o ich podanie
19 mar 16:58
5-latek: Zajrzyj do ksaizki lub wpisz w goggle co to jest srodkowa trojkata .
jakie ma wlasnosci ?
19 mar 17:06
Mila:

|AE|=4
|BD|=3
c
2=a
2+b
2
Skorzystaj z tw. Pitagorasa w ΔBCD i ΔACE
19 mar 17:08
Janek191:

I AK I = 3
I BL I = 4
19 mar 17:11
5-latek: Widzisz to wcale CI to rozwiazanie nie jest potrzebne .
skoro zaraz dostales podpowiedzi .
najwyzej jutro przepiszsesz od kolegi
19 mar 17:59