Eliminacja Gaussa nieskończenie wiele rozwiązań ze sprawdzeniem,
gostffe: Witam mam problem z takim zadaniem a ogólnie ze sprawdzeniem tego zadania.
{ 2x1 − x1 − x3 + x4 + x5 = 2
{ 3x1 + 2x1 + x3 + x4 − x5 = 1
{ 8x1 + 3x1 + x3 + 3x4 − x5 = 4
z tego wychodzi wynik od razu podam bez zbędnego rozpisywania( na pewno jest dobrze)
x1 = 5/7 + 1/7α − 3/7β − 1/7γ
x2 = −4/7 − 5/7α + 1/7β + 5/7γ
x3 = α
x4 = β
x5 = γ
Układ ma nieskończoną ilość rozwiązań α,β,γ należą do R
a problem jest tu mam podstawić 2 Przykładowe rozwiązania do tego zadania żeby po
sprawdzeniu wszystko się zgadzało
a oto one:
x1 | x2 | x3 | x4 | x5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5/7 | −4/7 | 0 | 0 | 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−1 | 0 | 0 | 4 | 0
Gdzie to podstawić?
19 mar 16:38