odległość punktu od prostej
Misty: Oblicz odległość między prostymi równoległymi k i l. K: 2x+9=0 l: −3x+7=0
19 mar 15:52
J:
nie są równoległe
19 mar 15:54
Benny: Jak nie są? Obydwie są równoległe do osi Y więc one też są równoległe
19 mar 15:57
Misty: Są
19 mar 15:59
===:
Benny ma wizje ... −

≥
19 mar 16:00
Benny: | | 7 | | 9 | | 41 | |
więc odległość będzie równa |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
19 mar 16:00
===:
i dobrze widzi −
19 mar 16:01
Benny: Miałem dziś parę godzin matmę, ale chyba dobrze jeszcze myślę?
19 mar 16:01
Ja: | | 9 | | 7 | |
długośćodc od − |
| do |
| i masz |
| | 2 | | 3 | |
19 mar 16:02
pigor: ...,
k : 2x+9=0 ⇔ 2x= −9 ⇔ x= −
92 i l: −3x+7=0 ⇔ 3x=7 ⇔ x=
73 ⇒
⇒
d= |−
92−
73|= |
276+
146|= }
416|=
656. ...
19 mar 16:03
Misty: A dlaczego tak? ( odpowiedź to chyba 6 56 )
19 mar 16:03
Misty: Ok
19 mar 16:04
Mila:
Czy teraz nie uczą Was w szkole, że trzeba sporządzać rysunki w układzie współrzędnych?
Przecież to jest zadanie dla ucznia w szóstej klasie SP.
19 mar 16:19
Benny: Ja sobie właśnie przypomniałem, że w szóstej klasie byłem na jakimś konkursie i było coś
właśnie związanego z układem współrzędnych. Oczywiście zadania nie rozwiązałem, bo "w
programie" tego nie było i nauczyciel nie przygotował mnie do tego
19 mar 16:53
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam

Wlasnie tak bedzie jesli nawet najprostsze zadania bedzie sie rozwiazywac bez zmuszania do
myslenia.
19 mar 16:57