rownanie prostej
fryta70: Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 2x − y − 11 = 0 i
przechodzącej przez punkt P = (1,3)
19 mar 14:43
Janek191:

2 x − y − 11 = 0
Prosta równoległa ma równanie:
2 x − y + k = 0
P = (1 , 3) , więc
2*1 − 3 + k =0
k = 1
Odp. 2 x − y + 1 = 0
================
19 mar 14:49
Mila:
Albo tak:
2*(x−1)−1*(y−3)=0⇔
2x−2−y+3=0
2x−y+1=0
========
19 mar 15:16
5-latek: w necie jest tyle rozwiazan podobnego zadania .
Tylko po co szukac lub zagladnac do ksiazki .
jestes leń śmierdzący
Napiszse sie rozwiazanie moze sie nauczy . Mzonki .
Jesli sie nie zmusi tutaj do myslenia (jakiegokolwiek to zapomnijmy ze sie nauczy
19 mar 16:32