Oblicz asymptoty funkcji
Karola: wyznacz asymptoty funkcji f(x)=x3/x−9
19 mar 14:02
19 mar 14:05
Karola: TZN f(x)=x3/x2−9
19 mar 14:07
Janek191:
| | x3 | | x3 | |
f(x) = |
| = |
| D = ℛ \ { − 3, 3} |
| | x2 − 9 | | ( x + 3)*( x − 3) | |
19 mar 14:11
Karola: ale chodzi mi o asymptoty poziome, pionowe i ukośne. Każdy mam rozwiazac
19 mar 14:13
Janek191:

Asymptoty pionowe: x = −3 i x = 3
Asymptota ukośna: y = x
19 mar 14:16
Janek191:
Asymptoty pionowe:
lim f(x) = − ∞ i lim f(x) = + ∞
x→ −3− x→ −3+
więc asymptota x = − 3
oraz
lim f(x) = − ∞ i lim f(x) = + ∞
x →3− x →3+
więc asymptota x = 3
19 mar 14:20
Agnieszka: tylko ze chodzi o granice lim przy x→+− ∞
19 mar 14:23
Janek191:
| | f(x) | | x3 | |
lim |
| = lim |
| = 1 = m |
| | x | | x3 − 9 x | |
x→ −
∞ x→
∞
x → +
∞
oraz
| | 9 | |
lim ( f(x) − x) = lim |
| = 0 = k |
| | x3 − 9 x | |
x→
∞ x→
∞
zatem
y = m x + k jest asymptotą ukośną
czyli
y = x
=========
19 mar 14:29
Janek191:
Jak wiesz lepiej, to nie wstawiaj tu zadań
19 mar 14:32
J:
| | f(x) | | x2 | |
a = lim |
| = lim |
| = 1 |
| | x | | x2 − 9 | |
| | 9x | |
b = lim(f(x) − ax) = lim(f(x) − x) = lim |
| = 0 |
| | x2 − 9 | |
asymptota ukośna: y = x
19 mar 14:32
Agnieszka: uczylam sie tego na studiach ale to bylo 4 lata temu i zapomnialam juz niektore zasady, ale
dzieki za informacje
19 mar 14:36