zadanie
ObaMa: Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą p, dla której równanie
x
3+(p−123)x+3 = 0
ma pierwiastek wymierny. Zakoduj cyfre setek, dziesiatek i jednosci wyznaczonej liczby.
x
3 + px − 123x + 3 = 0
w(3) = 27 + 3p − 369 + 3
w(3) = 0
−339 = −3p
p = 113
w(1) = 1 + p − 123 + 3 = 119 + p
w(1) = 0
−119 + p = 0
p = 119
w(−3) = −27 − 3p +369 + 3 = −3p + 339
w(−3) = 0
−3p + 339 = 0
3p = 339
p= 113
w(−1) = −1 −p + 123 + 3 = 125 − p
w(−1) = 0
125 − p = 0
p=125
Czyli odpowiedź to 113
Czy jest to dobra metoda na rozwiązanie? Czy da się to zrobić szybciej
19 mar 13:54
stonoga: Tak, jest to dobra metoda.
19 mar 14:41
5-latek: Da sie oczywiscie
jak przerobisz ze 150 przykladow to niektore obliczenia bedziesz wykonywal w pamieci
19 mar 17:00