Parametr
thuds: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x) jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych?
f(x)=
√x2−mx+m+3
Dziedzina to x
2−mx+m+3≥0 x∊R
I teraz nie rozumiem dlaczego Δ≤0

Dlaczego może być też równa 0?
19 mar 13:51
J:
po istnieje pierwiastek z 0 ; √0 = 0
19 mar 13:52
thuds: No ale chyba chodzi o to, żeby nie było żadnego pierwiastka, tak?
19 mar 13:53
J:
nie o to chodzi ... dziedziną funkcj: f(x) =√x jest zbiór x ∊ <0,+∞)
krótko mówiąc , liczba pod pierwiastkiem musi być nieujemna, czyli: x ≥ 0
19 mar 13:55
thuds: Ale co ma do tego delta?
Nie rozumiem
19 mar 14:08
J:
Δ decyduje o istnieniu miejsc zerowych trójmianu kwadratowego
19 mar 14:09
thuds: No właśnie i dlaczego może być jedno miejsce zerowe? Czy funkcja nie powinna być tylko nad
osią,
czyli nie posiadać żadnego miejsca? Po co ten warunek Δ≤0 ?
19 mar 14:10
J:

musi być taka sytuacja, a to jest przy a> 0 i Δ ≥ 0
19 mar 14:10
J:
ta funkcja może mieć miejsce zerowe , bo pod pierwiastkiem może być 0 ,
nie może przyjmować wartości ujemnych, bo nie istnieje pierwiastek z liczby ujemnej
19 mar 14:12
J:
oczywiście przy a > o i Δ ≤ 0
19 mar 14:13