Zbiory, przedziały, nierówności
Paula: 1. Zapisz zbiory A i B w postaci przedziałów. Wyznacz i zaznacz na osi liczbowej zbiory: A∩B,
A∪B, A\B, B\A.
a) A − zbiór liczb rzeczywistych mniejszych od 2, B − zbiór liczb rzeczywistych nieujemnych
b) A − zbiór liczb rzeczywistych nie większych od 9, B − zbiór liczb rzeczywistych dodatnich
2. Rozwiąż nierówność. Zbiór rozwiązań zaznacz na osi liczbowej.
a) − 3(4−2x) ≥ 2x+4
b) − 3/4(2x−6) ≤ 2−x
c) 2x+1/3 − 3x−2/4 ≥ 0
d) x−6/2+5−3x/4 < 0
19 mar 13:20
J:
19 mar 13:38
Janek191:

z.1
a) A = ( −
∞ , 2) B = < 0 , +
∞ )
więc
A ∩ B = < 0 , 2)
A ∪ B = ( −
∞ , +
∞ ) = ℛ
A \ B = ( −
∞ , 0 )
B \ A = < 2 , +
∞ )
19 mar 13:39
Janek191:
Na rysunku:
a) < 0, 2>
b ) ( − ∞ , +∞ ) = ℛ
c) ( − ∞, 0 )
d) < 2 , + ∞ )
19 mar 14:01