PROSZĘ O POMOC!!
buniu: PROSZĘ O POMOC

!
Producent pewnego typu drukarek informuje, że przeciętna ilość znaków drukowanych przez te
drukarki wynosi 45(zn./sek.), a odchylenie standardowe 2(zn./sek). Dla pewnej drukarki tego
typu zarejestrowana zostanie liczba znaków drukowanych na sekundę w 60 sekundowej próbie
losowej.
a) Ustalić rozkład średniej ilości znaków jakie otrzymane zostaną w rejestrze.
b) Wyznaczyć przybliżone prawd., że średnia z rejestru wypadnie pomiędzy 44,5 a 45,3 znaków na
sekundę.
c) Wyznaczyć przybliżone prawd. zdarzenia, że średnia z rejestru będzie mniejsza niż
44(zn./sek.)
d) Wyznaczyć przybliżone prawd. zdarzenia, że odchylenie standardowe z rejestru będzie większe
niż 3(zn./sek.)
a) dane:
n= 60
odchylenie standardowe = 2
omega = 2
NIE WIEM JAK TO ROZGRYŹĆ?
b) P(44,5<Y<45,3)= F(1,161895) −F(−1,936492)=0,8509572 czy dobrze?
c) P(Y<44)= F(−3,872983) =


d) nie wiem w ogole co i jak
buniu: N( 45, 2/pierwiastek z 60) czyli N(45, 0,258) pkt a czy to wystarczy

P(44,5<Y<45,3)=P(−1,9364916731<Z<1,1618950039)=∅(1,16)− ∅(−1,94)=∅(1,16)−[1−∅(1,94)]=
0,87698−[1−0,97381)=0,85079 b
P(Y<44)=P(Z<(44−45)/(2/√60))=P(−3,872983)=[1−∅(3,872983)]=1−0,99995=0,00005≈0 pkt c
pkt d

? − prosze o pomoc!