Podaj liczbę miejsc zerowych funkcji, która każdej dwucyfrowej liczbie naturalne
Paula: Podaj liczbę miejsc zerowych funkcji, która każdej dwucyfrowej liczbie naturalnej
przyporządkowuje:
a)liczbę jej parzystych dzielników
b)kwadrat różnicy jej cyfr
Funkcja f przyporządkowuje każdej dwucyfrowej liczbie naturalnej jej najmniejszy dzielnik różny
od 1. Podaj liczbę argumentów, dla których wartość funkcji jest równa:
a)2
b)5
c)7
19 mar 07:32
Janek191:
a)
f(10) = 1
f(11) = 0
f(12) = 4
f(13) = 0
itd.
Miejsca zerowe, to liczby nieparzyste − jest ich 45
Odp. 45
========
19 mar 08:31
Janek191:
b)
f( 0) = ( 1 − 0)2 = 1
f(11) = ( 1 − 1)2 = 0
f(22) = ( 2 − 2)2 = 0
f(33) = ( 3 − 3)2 = 0
itd.
Miejsc zerowych jest 9.
Są to liczby: 11,22,33,44,55,66,77,88,99.
================================
19 mar 08:54
Paula: Dziękuję
19 mar 13:23
Janek191:
z.2
f(10) = 2 dzielniki { 1,2,5 }
f(11) = 11 dzielniki { 1 , 11}
f(12) = 2 dzielniki { 1,2,4,6,12}
f(13) = 13 dzielniki { 1, 13}
a) f( n) = 2 , gdy n jest liczbą parzystą
Odp. Takich liczb jest 45.
==================
b) f( 25) = 5, f( 35) = 5, f(55} = 5, f(65) = 6, f(85) = 5, f(95) = 5
Odp. Takich liczb jest 6.
==================
c) f(49) = 7, f(77) = 7, f(91) = 7
Odp. Takich liczb jest 3.
==================
19 mar 13:55