rownanie stycznej
kartezjusz: | | 2 | |
znajdz rownania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x− |
| ktora jest prostopadla do |
| | x2 | |
| | −2 | |
prostej okregu okreslonej rownaniem y= |
| x+1 |
| | 3 | |
19 mar 07:29
J:
| | 3 | |
z warunku: f'(x0) = |
| wyznacz: x0 ( punkt/ty styczności ) |
| | 2 | |
19 mar 08:21
kartezjusz: f'(x
0)=3/2
wyliczylam pochodne, przyrownalam je do siebie i wyszlo mi x=−2
a=3/2
dobrze? co dalej?
19 mar 09:12
kartezjusz: f'(x
0)=3/2
wyliczylam pochodne, przyrownalam je do siebie i wyszlo mi x=−2
a=3/2
dobrze? co dalej?
19 mar 09:13
kartezjusz: f'(x
0)=3/2
wyliczylam pochodne, przyrownalam je do siebie i wyszlo mi x=−2
a=3/2
dobrze? co dalej?
19 mar 09:13
kartezjusz:
19 mar 09:13
J:
w pochodnej znak "+" ... i wynik x
0 = 2 ( to jest punky styczności )
| | 3 | |
teraz styczna: y = |
| (x − x0) + f(x0) |
| | 2 | |
19 mar 09:21
Janek191:
Pochodna źle policzona !
x = 2
=====
A = ( 2; 1,5) − punkt styczności
==========
| | 3 | |
y = |
| x + b i ma przechodzić przez A |
| | 2 | |
1,5 = 1,5*2 + b
b = − 1,5
m : f(x) = 1,5 x − 1,5
==================
19 mar 09:30
kartezjusz: wedlug odp. y=1,5x−2,5
19 mar 10:30
J:
y = 1,5x − 1,5 to poprawna odpowiedź
19 mar 10:39