.
Darek: | | 1 | | 3 | |
Oblicz cos |
| alfa jeśli cos alfa= |
| i alfa należy do (PI;2PI). Proszę o pomoc |
| | 2 | | 5 | |
19 mar 00:53
Qulka: cosα=2cos2(α/2)−1
19 mar 00:55
Qulka: cos(α/2) = −2√5/5
19 mar 00:57
Darek: Niestety nie znam takiego wzoru
19 mar 00:59
Darek: To pewnie zakres studiów lub nowej matury.
19 mar 01:00
Darek: Ale dziękuję za pomoc
19 mar 01:00
Qulka: a taki wzór znasz cos2α=2cos2α−1
19 mar 01:03
Darek: tak
19 mar 01:04
Qulka: to ten sam ..tylko kąt o połowę mniejszy
19 mar 01:06
Darek: tak samo mogę zrobić z sin2α na sinα=2sin(α/2)cos(α/2) ?
19 mar 01:08
Qulka: tak
19 mar 01:09
Qulka: α to dowolny kąt
19 mar 01:09
Darek: dziękuję bardzo
19 mar 01:10